Düzce Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Sosyal Hizmet Programı öğrencileri, kooperatif başkanı Sami Kılıç ve kooperatif üyesi Sıddıka Özbakır ile üç saat süren bir söyleşi yaptı. 1999 Marmara depremi ile ilgili bir video gösteriminin ardından ulusal basında yer almış deprem haberlerinden oluşan bir haber kupür sunumu yapıldı. On üç yıl süren hak arama mücadelesi, arsaların tahsis süreci, Düzce Umut Atölyesi’nin kuruluşu ve katılımcı planlama/mimari tasarım pratikleri anlatıldı.
Söyleşide sorulan soruların kıymetli olduğunu, bir kez daha süreci özetler nitelikte olduğunu düşünüyor ve paylaşımınıza sunuyoruz:
Soru: 15 yıldır sürdürdüğünüz bu mücadelede nasıl sabrettiniz? Hiç mi ümidiniz kırılmadı?
Cevap: 15 yıl içerisinde hak arayan topluluk içinde zamanın uzaması nedeni ile umutları kırılanlar oldu. Önlerine çıkan TOKİ’den ev almak veya kendi arsalarına ev yapmak gibi fırsatları değerlendirenler oldu. Fakat çalışmanın içinde vatandaşlık haklarımızın neler olduğunu bizlere anlatan, İmece Evleri projesini başarı ile bitiren, bizim çalışmamızın yol göstereni bu çalışmanın ata babası olan Erbay Yucak bizimle beraber olduğu sürece bir gurup arkadaşlarımız da hiçbir zaman umutlarını yitirmeden başlangıçta verilen haklarımızı alıncaya kadar mücadeleye devam kararlılığından vaz geçmediler. Gerçek anlamda sabrederek bu günlere gelindi.
Soru: Bedava bir şey istememişsiniz. Neden 15 yıl sürdü?
Cevap: Örgütlü olarak topluca hak talebimiz rahatsızlık verdi. Bunu zaman zaman yaptığımız görüşmelerde “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu yoldan alınmış bir hak yoktur,” diyerek beyan ettiler.
Soru: Bu çalışmaya Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve diğerleri destek vermişler. Düzce’den destekleriniz var mı?
Cevap: Hayır. Düzce kamuoyu bu çalışmaya yeterli duyarlılığı göstermediler.
Soru: 389’dan 234’e ortak sayınızı düşürünce ortaklıktan ayrılanlar, “Benim bu çalışmada 15 yıllık emeğim var,” diyerek sorun çıkarmadılar mı?
Cevap: Hayır. Çünkü kooperatif ana sözleşmesinde açık hüküm var. Konut sorununu çözmüş olanların ortaklık şartının bozulduğunu bilirler. Zaten çoğu bunu bilerek istifalarını sundular. İstifa etmeyenleri de biz çıkardık, sorun olmadı.
Soru: Konutlarınızı ne kadar sürede tamamlamayı düşünüyorsunuz?
Cevap: İki yılda tamamlamayı düşünüyoruz.
Soru: (Düzce Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi 8 Şubat’taki yerleşim oyununa izleyici olarak katılmıştı.) Bizim Konak Düğün Salonu’nda izlediğimiz vaziyet planı çalışması 389 ortak için miydi, 234 ortak için miydi?
Cevap: 389 ortak içindi.
Düzce Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Sosyal Hizmet Programı öğrencilerine teşekkür ederiz!